Vertelmoment

Elke week doen Willy en Nick voor ons en www.doeffgezond.nl verslag van LEFF in Dordrecht!

LEFF-week 10 – Diplomafeest

20160115_Dordrecht_schaatsen01_300.jpgAlweer de derde LEFF- cursus in Dordrecht zit er op! Wederom een fantastische groep met kinderen en hun ouders enthousiast en bewust kunnen maken over een gezonde leefstijl. De boodschap die wij willen meegeven is vooral zo doorgaan. Stiekem is het natuurlijk niet helemaal het einde. Over drie maanden hebben wij een terugkombijeenkomst ingepland.

De laatste LEFFweek beloofd iets ontzettend leuks te worden. Een extra activiteit op de planning en het afronden van de cursus.

Met de WorldCup Shorrtrack voor de deur waren verschillende shorttrackers al in Dordrecht te vinden. Niemand minder dan oud olympiër Liesbeth Mau- Asam was bereid onze Slimme Sporters alles te leren over shorttrack. Ons jongste lid had alleen nog nooit geschaatst en had iets meer moeite op de schaatsen dan de rest. Dat mocht gelukkig de pret niet bederven. Het was echt een topmiddag!

Voorafgaand aan de diploma-uitreiking moest er nog wel even serieus gedaan worden. Na de actieve opening met het LEFF- spel moesten er vervolgens doelen besproken worden. Ook werd er geëvalueerd met de gehele groep. Er werden vervolgens afspraken gemaakt over het vervolg. Dat eenmaal achter de rug kon de diploma aan alle actieve leden uitgedeeld worden. Trots als een pauw werden de diploma's in ontvangst genomen, er werd nog water gedronken, op smaak gemaakt met fruit en onbekend fruit en noten geproefd.  

Als klap op de vuurpijl kregen zij nog een medaille en een bon uitgereikt, waarmee zij kunnen gaan zwemmen, schaatsen of sportactiviteit naar keuze.

Wij zijn ontzettend trots op de groep. De groep waarin ook vriendschappen zijn ontstaan, maar ook de nodige obstakels zijn overwonnen. We wensen allen veel succes met het doortrekken van de LEFF- lijn en tot over drie maanden. Wanneer we bij elkaar komen voor de terugkeerbijeenkomst.


LEFF-WEEK 9 – Hier ben ik trots op!

20160113_Dordrecht_300.jpgHet einde is in zicht voor de 'Slimme Sporters'. De groep voelt zich zodanig op z`n gemak dat er van alles wordt besproken. Niet alleen algemene, maar ook persoonlijke uitdagingen worden in de groep gedeeld. Prachtig om te zien dat zomaar een groep kinderen en ouders zo naar elkaar toe kan groeien in een korte periode.

De voorgaande week zijn recepten uit de LEFF handleiding besproken. De uitdaging voor elk gezin om een recept uit te zoeken, te maken en te proeven. Tot ieders grote verbazing was het uitgekozen Go-Leff recept ook gewoon lekker! Van ieder hebben wij een foto mogen ontvangen van het recept.

De laatste weken is enorm gewerkt aan het positief benadrukken of coachen van elkaar. Uitkomst is dat de 'Slimme Sporters' nog meer zelfvertrouwen hebben opgedaan. Deze week hebben we de opdracht 'Dit vind ik leuk aan mijn leffvrienden' gedaan. Waarin we aan elke leffvriend een persoonlijk complimentje mochten opschrijven.  

Ook werden de stickers uitgedeeld voor de persoonlijke doelen. Voor het teamwork in de sportlessen werden ook stickers behaald door de gehele groep.

Bij het sporten komen bovengenoemde aspecten samen. Er wordt goed bewogen, de spellen lopen vlot en er wordt zelfstandig gereguleerd. We vergeten bijna nog te zeggen dat het echt superleuk is!


LEFF WEEK 8 – LEFF-gozers & girls

WEEK8.jpgDe eerste LEFF-week van 2016 is een feit. Helaas misten we twee leden vanwege een griepje. Gelukkig was de groep woensdag weer helemaal compleet. Na twee weken vakantie stond er een drukke planning klaar. Er werd veel herhaald en er werd flink getest. Onder andere de quiz werd gepresenteerd door Willy. De eerste scherpe reactie op de openingsvraag van de middag "Wie wil er een Leff- gozer zijn?", werd terecht beantwoord met "huh? Leff-gozer?! Ik ben een LEFFgirl!" 

De beste wensen voor 2016 allen! Een nieuw jaar, nieuwe kansen en vooral het jaar om een doorstart te maken met LEFF. Helaas was de groep niet compleet de eerste bijeenkomst en besloten we de quiz door te schuiven naar de volgende bijeenkomst. Gelukkig was dit woensdag wel het geval.

Voorbeelden van Go-Leff producten en gerechten zijn uitvoerig besproken. Het verzoek aan ouders en kinderen om een gerecht te maken en te eten. Uiteraard wordt natuurlijk besproken, vastgelegd, hoe, wanneer en waarom dit gerecht zo gezond is.

De quiz was een daverend succes. De twee gelijkwaardige teams maakten er een ware strijd van. Van meer dan 40 quizvragen werden maar liefst 37 juiste antwoorden gegeven. Uiteindelijk was het team B die het eerst de 1.000.000 punten behaalden.

Tijdens de beweeglessen werd een vervolg gemaakt op de sportspelen. Er werd verdedigd en er werd aangevallen. Er werd frisbee gespeeld, gevoetbald en er vooral fanatiek gescoord.


LEFF- vakantieweek - Kennismaken met de vereniging

WEEK75.jpgHet is kerstvakantie! Dat neemt niet weg dat onze LEFFgroep stil zit. Vandaag, woensdag 23 december hebben wij iets supergaaf gedaan.

Chris van de Dordtsche Rugby Club kwam op bezoek in gymzaal de Admiraal. Sporters mochten bij hoge uitzondering een vriendje of vriendinnetje meenemen om deze hele leuk ochtend mee te maken. Woorden schieten tekort en we laten de foto's je een goede indruk geven deze geweldige toegankelijke sport.

De foto's kunt u vinden op deze facebookpagina: www.facebook.com/Buurtsportcoach-Dordtsport


LEFF WEEK 7 - De LEFF speurtocht 

WEEK8.jpgBidons met water, fruit als tussendoortje en plezier hebben in bewegen. Het gebeurt allemaal bij LEFF! Het typeert de LEFF groep waarmee Willy en ik samen mogen werken. Er wordt gelachen en er wordt geleerd. Er is zelfs een ‘slimme sporter’ die niet meer zonder zijn skates kan! Het lijkt mij in ieder geval een goede formule om het nieuwe jaar mee in te gaan.

Deze week stond ons een bezoek aan de lokale supermarkt te wachten. Meerdere opdrachten om producten op te zoeken en vervolgens uit te vogelen wat nou Go of No LEFF producten zijn. Misschien nog wel veel belangrijker was de vraag, waarom dat zo is?! Het waren intensieve uurtjes in de supermarkt, maar met behulp van de speurpas kwamen er zeer goede antwoorden uit en konden alle opdrachten uitgevoerd worden. Ons geluk bij de speurtocht dat Tessa (diëtiste) aanwezig was voor extra toelichting.

Tijdens het beweeg uur op de woensdagmiddag werd er na de warming-up en het rekken-strekken netjes gevraagd om een oefening van vorige week te doen. Aangezien het de laatste les voor de vakantie was en de stickers voor de juiste groepsinstelling al verdiend waren, zag ik daar geen kwaad in! 

Na wat intensieve oefeningen en wat waterdrinkpauzes was daar het einde van de laatste LEFF beweegactiviteit van 2015. Of toch niet?

Woensdag 23 december gaan wij in de ochtend rugbyen om kennis te maken met de vereniging en om even lekker te sporten in de kerstvakantie!


LEFF WEEK 6 - Klaar voor de start? Go LEFF!

Week6.jpgWe zijn inmiddels al over de helft van onze LEFF- weken heen. De groep is op zijn gemak en er worden zowel door ouders als kinderen hele zinnige dingen gezegd! Nu al trots op de Slimme Sporters. Enige smetje op de week was dat ikzelf gevloerd was door een griepje.. Heb ik even geluk dat ik Maartje als collega heb!

Voedingscoach Willy heeft ons uitstekend begeleidt naar de juiste keuzes ten aanzien van onze voeding- en drankgebruik. Het is zowel bij ouders als kinderen behoorlijk goed geland. Er worden zinnige uitspraken gedaan en er wordt écht nagedacht over hoe, wat en wanneer! 

De beweeglessen staan de aankomende periode volledig in het teken van samenwerking in teams. De kinderen hebben elkaar echt leren kennen en voelen zich op erg op hun gemak. Dat levert natuurlijk hilarische momenten op gedurende de opdrachten, maar anderzijds wordt er ook ontzettend veel geleerd. Buiten de reguliere beweeglessen van LEFF staan er ook wat andere leuke activiteiten op de planning. Zo gaan we bijvoorbeeld naar de supermarkt voor een 'speurtocht' en er wordt kennis gemaakt met verschillende verenigingen en sporten in de wijk!


LEFF WEEK 5 - Hoe word je een LEFF–speurneus?

image-2015-12-04.jpgOnbegrijpelijk hoe snel de weken voorbij vliegen. Na het einde van deze week is de LEFF- groep 'Slimme Sporters' al op de helft van het programma!

Vorige week hebben we met z`n allen kunnen zien welke producten en verpakkingen ons voor de gek hielden. Is het product nu een Go-  of een No- LEFF?! Nu moeten we natuurlijk op zoek naar een middel om er zeker van te zijn welke producten we het best kunnen kiezen.

LEFF- coach Willy had voor ons een aantal zeer bruikbare vuistregels, waardoor er binnen no time gezien kon worden of het product Go of NO is. Na een aantal voorbeelden te hebben doorgenomen kregen de gezinnen de opdracht mee de voorraadkast eens door te spitten met de vuistregels. Wij zijn erg benieuwd naar de uitkomst!

Vervolgens werden voorgaande doelen nog eens besproken om een sticker te verdienen. Vele stickers zijn uitgedeeld en de eer was aan mij een extra sticker toe te wijzen aan alle Slimme Sporters vanwege hun uitstekende inzet in de beweeg les.

In de beweeg les werden tot mijn grote verbazing goede antwoorden gegeven op moeilijke vragen over voeding en het lichaam. Er werd hard gewerkt en er werd gelachen! Van de 45 voorbeeldproducten Go- en No- LEFF werd er bij de zoekopdracht máár 1 foutje gemaakt. Super om te zien dat deze groep zo goed hun best doet!


LEFF WEEK 4 - Vetten en Suikers
image-2015-11-30.jpgDe man met de baard is al even in het land. De laatste weken van het jaar zijn vooral gezellig en erg druk. Het is natuurlijk ook de periode in het jaar die je samen met je familie doorbrengt met af en toe eens wat lekkers..

Hoe zit dat nou precies, die vetten en suikers in de producten die wij tot ons nemen? Het zal toch vast allemaal wel meevallen. Je ziet het vaak toch ook niet aan de buitenkant! LEFF- coach Willy heeft ons wederom versteld doen staan over sommige producten. Door bakjes met vet en suiker achter een aantal producten te zetten was het aan ons om de juiste hoeveelheden aan elkaar te koppelen. Na de bespreking van de producten was de verbazing er niet minder om. Jeetje, wat houden die verpakkingen en vormen van het eten en drinken ons voor de gek!

Tijdens de LEFF- activiteit in de gymzaal van wijkcentrum de Admiraal werd hard gesport. Naast de vele bewegelijke opdracht werd ook een slag geslagen om ons lichaam nog beter te leren kennen. Zo werden spieren en ook botten bekeken, maar ook wat die dan precies doen. Er werd gewerkt aan een zo juist mogelijke houding en de balans van de Slimme sporters werd op de proef gesteld.

Al met al dus een zeer leerzame LEFF-week. Op naar de volgende!


 

LEFF WEEK 3 - Doelen en beloningen

20151120_Dordrecht_week_3_6_300.jpgDe dagen worden korter, het wordt kouder. Dat betekent in sommige gevallen dat de weerstand het zwaarder te verduren krijgt. Helaas hadden een aantal van onze ‘slimme sporters’ ook een griepje onder de leden.

LEFF- coach Willy heeft ons allemaal weer eens goed aan het denken gezet. Er werd dieper ingegaan op de ‘Go- en No- LEFF producten’. Bewerkte en onbewerkte producten wat betekent dat nou precies? Door verschillende voorbeelden werd het ons duidelijk, waardoor de toppers van LEFF samen met hun ouders bij veel producten de juiste keuze kunnen maken, de keuze die nou net een stuk gezonder blijkt te zijn.

Na afgelopen week waarbij het eerste ‘eet- en drinkdoel’ is meegegeven op een kaartje was er deze week ook tijd voor terugkoppeling. Is het nou wel of niet moeilijk? En mag je bij het slagen voor je behaalde doelen dan ook beloond worden? Ja, dat mag zeker. Alleen is de gedachtegang ten aanzien van belonen de juiste kant op gestuurd door Willy. LEFF- deelnemers worden beloond door iets extra’s te mogen doen. Bij voorkeur zonder kosten!

Tijdens de beweeguren is er nog maar eens benadrukt hoe belangrijk het is voor je lichaam om een warming-up te doen en goed je spieren op te rekken voordat je écht intensief te werk gaat. Maar hoe komt dat dan, dat je lichaam warm wordt? Welk orgaan heeft hier nu een groot aandeel in en wat is daar precies voor nodig? Wij hebben ons eens verdiept in het hart, de longen, bloed en zuurstof door middel van een reis rond het lichaam. Verschillende kaarten van bovengenoemde lagen door de zaal en de groep moest de reis maken die het bloed normaal gesproken aflegt.

 Na heel wat vragen en antwoorden over en weer is er een stap gezet naar meer eenheid als groep. Door teamspelen werden een aantal andere aspecten blootgelegd. Onder andere omgang met verlies. De groep heeft in een week tijd ontzettend veel stappen gemaakt en geleerd dat een poging altijd een compliment waard is.


LEFF WEEK 2 - Fitter, gezonder, blijer

image-2015-11-12.jpg12 november 2015
De tijd vliegt! Alweer de tweede LEFF-week is van start gegaan, waarin weer een aantal leuke leermomenten en activiteiten staan gepland. Eens zien wie er nog net zo nieuwsgierig, verlegen of enthousiast is..

Na de informatiebijeenkomst en de eerste week merk je aan de groep dat zij enigszins aan elkaar gewend raken en zich op hun gemak voelen. Laatstgenoemde en een superaccommodatie zorgt voor een optimale leeromgeving.

Bij Willy werd in groepen samengewerkt. Door middel van een LEFF- hersenkraker met een ruimteschip werd uitgelegd dat eten en drinken brandstof voor het lichaam is. Naast deze handige uitleg werden ook nog wat weetjes voorgeschoteld. De 'schijf van vijf' werd uitvoerig besproken en het belang van ontbijten werd gekoppeld aan het verhaal van brandstof en het ruimteschip. Nadat alle informatie was opgenomen en de eerste persoonlijke eet- en drinkdoelen besproken waren, was het tijd om te gaan bewegen.

Tussen de activiteiten als bijvoorbeeld een estafette werd ook het belang van de warming- up en waterdrinken besproken. Door middel van een ander spel werden uitdrukkingen gepresenteerd die matchen met een gezondere leefstijl. Behalve dat er veel kilometers gemaakt werden was er ook tijd voor een wat meer ontspannen opdracht. Het 'Beeldhouwer en standbeelden' spel leverde hilarische fotomomenten op! 


DE EERSTE LEFF-WEEK!

25c37bb6b092f6a8c639f6cc0425bdb6_300_175_crop.png10 november 2015 
Na een succesvolle informatiebijeenkomst op maandag 26 oktober startte de derde LEFF-groep in Dordrecht op maandag 2 november in wijkcentrum de Admiraal. Na flink wat leuke gesprekken met ouders en kinderen schreven een aantal gezinnen zich meteen in!

De eerste maandagmiddag verliep gemoedelijk. Velen voelden zich op hun gemak, anderen keken nog heel even de kat uit de boom. Het is natuurlijk ook best spannend een nieuwe omgeving met nieuwe mensen om je heen. Na de actieve LEFF- energizer was het ijs al snel gebroken.

Gezamenlijk werd er een aantal regels opgesteld om vervolgens de hersenkraker in te vullen. Op deze manier werd er al kennisgemaakt met een aantal termen zoals 'Go- LEFF' en 'No LEFF'. Gezonde producten zijn 'Go' en minder gezonde producten 'No'. Om de deelnemers een beetje in het zadel te helpen met betrekking tot de waterdrink afspraak kregen zij van ons een waterdrinkbidon!

Toen alle regels ingevuld en besproken waren, was het tijd de ouders van de kinderen te scheiden. LEFF- coach Willy ging om de tafel met de ouders en de kinderen gingen naar de gymzaal om flink te bewegen. De spellen die gedaan werden in de gymzaal waren voornamelijk samenwerkingsspellen en spellen om elkaars naam beter te onthouden.

Woensdagmiddag 4 november was de tweede bijeenkomst waarin de 'Groei Gezond Check' gedaan werd. Na het invullen van de vragenlijst was daar ook vooral ruimte en tijd om met elkaar te praten. Hierdoor leerden we elkaar nog beter kennen en begrijpen we elkaar nog beter.

Maandagmiddag 9 november start de tweede LEFF- week. Wij hebben er weer zin in!

Willy en Nick


AFSLUITING LEFF BIJ RESTO VAN HARTE

01 juli 2015 
9c6134c03876244e6cac1a0e0ada9227_300_175_crop.pngWoensdag 17 juli was het zover. Om 15.00u hadden we afgesproken bij Resto van Harte om in de professionele keuken samen met een kok een gezond 3 gangen diner te bereiden. Voor we hiermee begonnen hebben de kinderen nog groente geproefd en uitleg gekregen over de regels in de keuken. Nadat de kinderen aan de slag gingen zijn de moeders aan de slag gegaan met opschrijven waarom ze trots zijn op hun zoon of dochter. En trots zijn ze!! Super trots!

Zo schreef Chantal, de moeder van Freddy: "Ik ben samen met mijn zoon door de schoolarts doorverwezen naar LEFF. Freddy heeft het echt naar zijn zin gehad, hij vond het ook heel leerzaam en hij is zich veel bewuster gaan worden van het eten. Zijn doel was om lekker af te vallen en daar was hij dan ook goed mee bezig. Elke week woog hij zichzelf en hij kreeg veel complimentjes van buitenaf dat hij er goed uit zag. Het slapen ging ook stukken beter. Er waren ook elke week doelen, daar hield hij zich goed aan en het kostte hem weinig moeite. Maar het allerleukste vond hij stiekem toch wel het sporten." Chantal en Freddy zijn vanaf de eerste dag ook thuis druk aan de slag gegaan met LEFF. Het hele gezin heeft vanaf dag 1 meegedaan.

Nadat de kinderen klaar waren met de voorbereidingen in de keuken mochten zij helpen de tafels te dekken. Om half 6 kwamen de gasten binnen. In totaal waren er zo'n 90 gasten! Hieronder was ook de familie van de deelnemers. Tussen de gangen door hebben Norma en ik de gasten uitleg gegeven over het programma LEFF en de kinderen hun certificaten overhandigd. Na het hoofdgerecht werd er een quiz over voeding gegeven en de tafel met de deelnemers van LEFF hadden de meeste antwoorden goed! Dat bewees maar weer hoe goed zij hebben deelgenomen aan het programma!  


TIJD VOOR DE BELONING!

04 juni 2015 
4_juni.pngOp dinsdag kregen we bezoek van Atta de Tolk, Atta is een rapper en heeft zichzelf een doel gesteld. Hij wil in september de marathon van Amsterdam lopen! Op donderdag hebben we genoten van onze beloning, verdiend met de LEFF kennisquiz.

Dit wil hij in een jaar bereiken en is sinds september 2014 hard aan het trainen, ook let hij op zijn voeding. Onze deelnemers waren erg onder de indruk van het doel van Atta, maar Atta vertelde juist dat hij heel trots is op wat de kinderen al bereikt hebben! De grootste verandering was wel dat ze lekkerder in hun vel zitten. Binnenkort gaan we een gezond 3 gangendiner bereiden in de professionele keuken van Resto van Harte voor de mensen uit de wijk!


Afgelopen donderdag hebben we genoten van onze beloning die de kinderen verdiend hadden met de LEFF Kennisquiz. We zijn met zijn allen naar het zwembad geweest. We hadden om 19u afgesproken bij de Sportboulevard. Om 19.15u lagen we allemaal in het water. Na anderhalf uur was het weer tijd om naar huis te gaan. We hebben nu inmiddels dat laatste bijeenkomst gehad. We blijven op donderdag nog wel een uurtje sporten met elkaar tot de zomervakantie. Dus vanmiddag is het weer tijd om te bewegen! De deelnemers van de vorige groep zijn ook uitgenodigd om mee te sporten op donderdag.


LEFF KENNISQUIZ

28 april 2015 
20150428.jpgDinsdag 21 april was het tijd voor de LEFF kennisquiz. Norma, onze quizmaster, legde de regels uit. De kinderen konden een hulplijn inschakelen. Dit waren of de ouders die dan antwoord mochten geven of Norma haalde twee foute antwoorden weg. We begonnen eerst met makkelijke vragen, vervolgens kregen de kinderen een aantal moeilijkere vragen.

De laatste vragen waren echt lastig, maar daarvoor kregen ze bij een goed antwoord dan ook 100 punten! De deelnemers hebben zich er goed doorheen geslagen en..... ze hebben de prijs in de wacht gesleept: ZWEMMEN!!

Afgelopen donderdag waren we te gast bij de rugbyvereniging. We kregen training van Christian. Hij legde eerst de spelregels uit, bijvoorbeeld dat je de bal niet vooruit mag spelen bij rugby. Wel naar opzij of naar achteren. Na de warming up hebben we tackle technieken geoefend. Vervolgens leerden we hoe we de bal moesten afschermen en natuurlijk sloten we af met een wedstrijdje. Het was een superleuke middag en een leuke kennismaking met de rugbysport!  


LEFF SUPERMARKTSPEURTOCHT

17 april 2015 
3356fd9a4a0d092f2344fa7a2d838753_300_175_crop.jpgDinsdag 14 april zijn we met de kinderen naar de supermarkt gegaan voor de supermarktspeurtocht. Gewapend met hun speurpas en boek begonnen de kinderen aan de zoektocht. Er moest bijvoorbeeld worden gezocht naar gezonde tussendoortjes, zuivelproducten, diepvriesproducten, ontbijtproducten noem maar op! Het was af en toe lastig om de GO LEFF producten in de schappen te vinden, maar het is ze allemaal gelukt! Het was een leuke en leerzame middag!

Donderdag ben ik met de kinderen gaan sporten. Ze mochten zelf bepalen welke warming-up we deden. Vervolgens hebben we het spel ‘Auto’s en Caravans’ gedaan. Daarbij moesten de caravans zo dicht mogelijk achter de auto blijven. De auto’s maakten het de caravans uiteraard heel moeilijk. Vervolgens hebben we het spel ‘Kat en Muis’ gespeeld. Eerst was de helft van de groep een muis en moesten de katten proberen een staartje af te pakken, lukte dit? Dan werd de kat een muis en moest hij zijn staart zien te behouden. Vervolgens hebben we het nog een keer gedaan en kreeg iedereen een staart. Nu moest iedereen goed opletten! Naast ‘Bankbal’ hebben we ook nog het spel ‘Matbal’ gedaan. De groep werd in tweeën gesplitst en moesten bij elkaar scoren door tegen de mat aan te gooien. Daarmee kon je 1 punt verdienen. Ook stonden er 2 pionnen, gooide je een pion om dan kreeg je 5 punten! Er werd weer goed samengewerkt vandaag! Volgende week staat de kennisquiz op het programma!

 

LEFF BIJEENKOMST 11 EN 12

14 april 2015 
image-2015-04-15.jpgWe zitten al weer halverwege LEFF. Deze week bijeenkomst 11 en 12. De kinderen hebben deze week een sticker verdiend met hun inzet tijdens de LEFF bijeenkomsten. Ze zijn ook thuis goed bezig met hun doelen. Deze week hebben we de hoeveelheden per portie besproken en hebben we gekeken naar welke hoeveelheid kinderen nodig hebben. Tussendoor kwam ook het Start-LEFF spel aan bod!

Bij het beweeggedeelte stond samenwerken centraal. De kinderen moesten eerst in groepjes een hoepel beginnend van de grond omhoog krijgen door alleen de achterkant van hun vingers te gebruiken. Nadat ze dit in groepjes beheersten, hebben we het met de hele groep geprobeerd. Ook dit lukte! Vervolgens hebben de kinderen gezamenlijk letters van het alfabet gevormd. We hebben alle L E F F letters gemaakt en ook de D van dinsdag en donderdag, de LEFF dagen! Bij ‘Volgorde op een Lijn’ moesten de kinderen zonder te praten in een rij gaan op een volgorde die ik bepaalde, zoals op lengte, alfabet en leeftijd. Zoals je op de foto kan zien, waren ze druk aan het communiceren zonder geluid!

Op donderdag ben ik meteen met de kinderen naar de gymzaal gegaan en hebben we na de warming-up de ballon hooggehouden in 2 groepen. Je mocht de ballon alleen hooghouden als je de bal vasthad. Deze moest dus snel overgegooid worden naar de juiste deelnemer. Best lastig, maar na een paar keer oefenen ging het heel goed! Bij het spel ‘Roden en Blauwen’ moesten de deelnemers tegenover elkaar gaan zitten ieder op een lijn. Zodra ik roodachtigen riep, moesten de blauwachtigen de roodachtigen tikken voordat ze hun achterlijn hadden gehaald en andersom. Het spel werd nog spannender nadat de 2 groepen wat dichter bij elkaar moesten gaan zitten. Ook het spel ‘Raak 3 Ballen Kwijt’ was spannend doordat de teams aan elkaar gewaagd waren. Elk team moest zijn hoepel leegmaken door een tennisbal in de hoepel van iemand anders te leggen. Hierbij moest je goed opletten in welke hoepel de minste ballen lagen. Volgende week staat de Supermarktspeurtocht op het programma. Dan gaan we met onze Speurpas in de supermarkt op zoek naar GO-LEFF en NO-LEFF producten!  


LEFF-BIJEENKOMST

10 april 2015 
76c71c67814d9a4419e501e60ae5ac1d_300_175_crop.jpgAfgelopen week ben ik maandag samen met 2 deelnemers naar een gymnastiekles geweest. Ze hadden namelijk aangegeven dat hen dit erg leuk leek. Ze zijn eerst met een dans warming up begonnen. Vervolgens hebben ze oefeningen gedaan met de touwen, de trampoline en de kast. Naderhand waren de meiden nog enthousiaster dan ze al waren!

De dinsdag-bijeenkomst stond in het teken van voeding. Het eerste uur zijn we bezig geweest met het lezen van etiketten, met behulp van onze speurpas. Dit is een handige pas die je helpt met het lezen van etiketten. Er staan handige tips op en je kan gebruik maken van de loep voor het lezen van kleine lettertjes op etiketten. De beweegles stond ook in het teken van voeding. De kinderen moesten om beurten de fruitschaal leegmaken. Ze moesten hierbij met één hand de ballen uit de hoepel gooien. De andere kinderen moesten hun best doen om de ballen snel terug te leggen voordat de fruitschaal leeg was! Ook moesten de kinderen een kaartje in de zaal oppakken. Na het gelezen te hebben, moesten ze besluiten of het een NO-LEFF of GO-LEFF was. De GO-LEFF kaartjes werden in de groene hoepel gelegd en de NO-LEFF kaartjes in de rode. Nadat alle kaartjes verdeeld waren, hebben we ze met zijn allen gecontroleerd. Er waren maar een paar foutjes gemaakt!

Donderdag stond teamsport op het programma. Toevallig hadden de meeste kinderen die week meegedaan met het schoolsporttoernooi voetbal. Hierdoor was het extra leuk dat we tijdens LEFF ook gevoetbald hebben! Maar bankbal werd ook erg gewaardeerd. Eerst hebben we een aantal oefeningen gedaan om de kinderen voor te bereiden op vrijlopen en na het spelen van de bal in beweging te zijn. Tijdens bankbal werd ook goed samengewerkt en overgespeeld. Volgende week is het stickerdag. Ben benieuwd of de kinderen een sticker hebben verdiend….


SFEERVERSLAG LEFF 24-26 MAART 2015

03 april 2015 
00fa64820990e018b48f25d51db0b442_300_175_crop.jpgAfgelopen week was een drukke LEFF week. Op dinsdag en donderdagmiddag zijn we aan de slag gegaan met vetten en suikers. We hebben een spel gedaan, waarbij de kinderen moesten raden hoeveel suiker en vet er in een aantal supermarktproducten zit. Dit was nog best lastig, maar de kinderen hebben het supergoed gedaan

Bij het beweeggedeelte hebben we een hele leuke botten- en spierenestafette gedaan. De kinderen moesten bij de bottenestafette kaartjes ophalen. Het team dat het snelst alle kaartjes opgehaald had en in de goede volgorde had gelegd, had gewonnen. Ook hebben we een spel gedaan waarbij de kinderen bij elk stationnetje een oefening moesten uitvoeren waarbij een spier betrokken was, bijvoorbeeld bij het stationnetje kuit moesten ze 10 x springen op de tenen.

Woensdag 25 maart zijn we met de eerste groep LEFF deelnemers naar Mountain Network gegaan om te klimmen. We zijn met zijn allen op de fiets naar de klimhal gegaan. Bij de klimhal aangekomen, kregen we uitleg van een instructeur. Vervolgens mochten we om de beurt klimmen. Telkens hielpen 2 kinderen met zekeren. Het was erg leuk om iedereen weer te zien en te horen hoe het met ze gaat. We hebben allemaal een superleuke middag gehad en alle (hoogte) doelen werden behaald!

 

GO LEFF - NO LEFF

23 maart 2015 
LEFF Week 3!
bdb88763de144df5e2443fabbfa41750_300_175_crop.jpgTijdens de dinsdagbijeenkomst van afgelopen week hebben de kinderen het eerste uur gesproken over energie. Je krijgt energie door goed te eten. En wat gebeurt er met je wanneer je te veel eet? Ook zijn de begrippen GO LEFF en NO LEFF uitgelegd. We hebben een lijst gemaakt met GO LEFF en NO LEFF producten. Als doel deze week kregen de kinderen de opdracht om een nieuwe groente te proeven en om NO LEFF producten te vervangen door GO LEFF producten.

Nick heeft tijdens het beweeggedeelte de staptest afgenomen bij de deelnemers die deze gemist hadden. Verder hebben de kinderen deze les geleerd hoe ze er voor kunnen zorgen dat ze energie krijgen. We hebben verschillende spellen gedaan, waaronder een tikspel Zuurstof – Geen Zuurstof. Als je getikt werd door de blauwe tikker moest je blijven staan. Je kon door de rode tikker bevrijd worden, want die gaf je zuurstof!

Donderdag hebben we met de kinderen SMART doelen opgesteld. Dit had Norma al met de ouders besproken. Alle kinderen hebben een persoonlijk eet/drink-, beweeg- en gedragsdoel opgesteld. Daarna hebben ze nagedacht over een beloning. Tijdens het beweeguurtje is weer veel samengewerkt. De kinderen hebben in teams balspelletjes gedaan. Uiteindelijk hebben we in twee teams tegen elkaar een zone balspel gedaan. Iedereen vond de les erg leuk en je merkt dat ze elkaar al aardig leren kennen en dat ze veel rekening houden met elkaar. Nu al zin in volgende week!   

 

LEFF BIJEENKOMST IN DE KOLORIET

13 maart 2015 
38a586a8f2a8de2be101912d362e813a_300_175_crop.jpgAfgelopen dinsdag hebben we het eerste uur geleerd wat er gebeurt met je lichaam wanneer je te veel eet. Ook is de Schijf van Vijf besproken. Vervolgens zijn de allereerste eet- en drinkdoelen bekend gemaakt. Deze week hebben we als doel om elke ochtend te ontbijten en om elke dag twee zoete dranken te vervangen door een glas water. Vanaf nu krijgen de kinderen elke week op dinsdag twee nieuwe doelen. Aangezien alle kinderen allemaal al ontbijten, waren deze doelen heel goed te doen!

Vervolgens ben ik met de kinderen naar de gymzaal gegaan en hebben we besproken wat er met je lichaam gebeurt zodra je je inspant. Na de warming-up hebben we een estafette gedaan, eerst wandelend, daarna joggend en tot slot rennend. Hierbij hebben we op onze looptechniek gelet. Vervolgens hebben we een kat en muis spel gedaan met lintjes. In eerste instantie kreeg de helft van de groep een lintje en de andere helft moest de lintjes afpakken. Zodra dit gebeurde veranderde hun rol. Daarna kreeg iedereen een lintje en kon iedereen een lintje afpakken van elkaar. Bij het spel ‘Zoek de Voordelen’ moesten de kinderen in groepjes zo snel mogelijk de 12 verschillende voordelen waarom actief zijn zo goed is, verzamelen.

Donderdag ben ik meteen met de kinderen de gymzaal in gegaan en ben ik er achter gekomen dat de kinderen ontzettend goed kunnen toneelspelen! Na de warming-up en ziekenhuistikkertje ontpopten de kinderen zich tot ware regisseurs en acteurs. Ze stonden tegenover elkaar. De regisseur beschreef een scène die de acteur moest naspelen. Vervolgens wisselden de kinderen van rol. Daarna hebben we nog verschillende andere spellen gedaan, waaronder ‘Denkbeeldig Vangen’. Hierbij moesten de kinderen een denkbeeldige bal naar elkaar gooien. Soms was de bal héél zwaar, ijskoud, of van vuur. We sloten de middag af met het spel waarbij één kind iedereen aan het lachen moest krijgen. Dit lukte iedereen!

 

TWEEDE GROEP LEFF VAN START

06 maart 2015 
d1da7c755e08281f88cc49a45892fb8e_300_175_crop.jpgDinsdag 3 maart ging LEFF echt van start! Het eerste uur hebben we kennis gemaakt met elkaar, dit deden we door middel van een spel. De kinderen moesten extra goed opletten, want we gingen in de gymzaal een spel doen waar je erg goed in was als je de namen van de kinderen goed kent. Vervolgens hebben we de bewegingen in groepjes van het LEFF spel bedacht. Nadat dit was gebeurd konden we het spel spelen. Ik ben benieuwd of we de bewegingen volgende week nog weten!

Het tweede uur ging ik met de kinderen de gymzaal in. Na de warming up stonden er een aantal spellen op het programma waarbij samenwerken erg belangrijk was. Dit ging al super goed! We hebben het draculaspel gedaan waarbij het belangrijk was dat je elkaars naam goed wist en het spel met de reuzen, tovenaars en elfen was tot op het laatst heel spannend! Op de foto kun je zien dat we een estafette hebben gedaan, waarbij de hoepel ‘onder stroom stond’. Hierbij was goed samenwerken vereist! 

Donderdag hebben we de staptest en gemeten en gewogen. Dit hebben we afgesloten met een paar leuke spellen waarbij de ouders mee hebben gedaan. Erg spannend wie er beter waren, de kinderen of de ouders!

 

LEFF BIJEENKOMSTEN WEER VAN START

19 februari 2015 
5ba4fb0e67d2da9fda60e12a7c2611e6_300_175_crop.jpgNa de voorjaarsvakantie start er weer een serie LEFF-bijeenkomsten. Vanaf dinsdag 3 maart kunnen maximaal 12 gezinnen meedoen. Op dinsdag 17 februari werd er een informatiebijeenkomst in de Koloriet gehouden. De deelnemers hebben kennis gemaakt met het programma LEFF, de coaches Maartje en Norma en de andere deelnemers!

In het eerste gedeelte van de bijeenkomst werd het programma uitgelegd en verteld wat de deelnemers de komende 10 weken kunnen verwachten. Ook speelden de deelnemers een spel waarbij ze moesten raden welke producten No-Leff en welke Go-Leff waren. Het spel werd fanatiek gespeeld en de kinderen wisten al heel veel van, dus dat beloofd wat!

Bij het tweede gedeelte mochten de deelnemers in beweging komen, we waren tenslotte ook in de gymzaal. We zijn begonnen met een tikspel waarbij iedereen een pittenzak op zijn hoofd moest leggen. De tikker moest de kinderen tikken. Als je pittenzakje viel of je was getikt, dan was je af. En als het pittenzakje van de tikker viel, mocht iedereen weer meedoen.

Daarna waren er drie verschillende onderdelen. In teams moesten de deelnemers pilonnen van de bank gooien. Zodra alle pilonnen van de bank waren, werd er gekeken welk team gewonnen had. In een ander vak moest je een zo hoog mogelijke toren bouwen van bekertjes in 3 minuten. Zodra de tijd om was, werd er gekeken welk team de hoogste toren had gemaakt. In het laatste vak moest je zo snel mogelijk je hoepel leeg krijgen door de ballen in andermans hoepel te leggen. Bij dit spel werd ook erg goed samengewerkt! Kinderen en hun ouders deden enthousiast mee. Na afloop werden de aanmeldformulieren ingevuld en werden de laatste vragen gesteld.

 

LEFF BIJ RESTO VAN HARTE

23 januari 2015 
86df12d6ee2f6c7558a8d0bd6387117c_300_175_crop.jpg12 december was het zover, de deelnemers van LEFF mochten met hun ouders een 3 gangendiner bereiden voor de mensen uit de wijk. Er waren 80 mensen aanwezig. We hebben in een echte keuken gekookt en hebben geholpen met het dekken van de tafels. Ook hebben de kinderen het bestek gepoleerd en zelfs de afwas gedaan!

Om half 6 kwamen de gasten binnen en mochten de kinderen de gasten welkom heten en hun jas aannemen als echte gastvrouwen en gastheren! Ook hadden ze zelf gasten uitgenodigd waaronder een vriendje of vriendinnetje. Nadat alle gasten een plekje hadden gevonden, dienden de kinderen de gerechten op. Dit was best spannend! En uiteraard hebben we met zijn allen genoten van het diner. Na het voorgerecht kregen de kinderen hun LEFF diploma uitgereikt onder luid applaus van alle aanwezige gasten. We zijn reuze trots op deze kanjers!

 

BLIJVEND SPORTEN EN GEZOND ETEN NA DEELNAME AAN LEFF

20 januari 2015 
810dc0c2e8e0ca1924cf87cb8ebf4fe6_300_175_crop.jpgRoosje deed in het najaar van 2014 mee aan de eerste editie van LEFF in Dordrecht. Deelname aan LEFF heeft heel veel gebracht. Niet alleen is ze gaan sporten, ook let ze qua voeding nu zelf op wat goed voor haar is. Buurtsportcoach Maartje bezocht Roosjes tijdens de turnles:

“Vandaag ben ik bij de turnles gaan kijken van Roosje. Roosje heeft samen met haar moeder deelgenomen aan LEFF. Vanuit LEFF hebben we een proefles gevolgd bij de turnclub, daarna is Roosje ingeschreven en turnt nu al 2 maanden. Vanaf morgen gaat ze ook naar de korfbaltraining!

Roosje vond het heel leuk om met LEFF mee te doen, vooral het sporten vond ze heel leuk. Moeder: “Gezond eten deden we altijd al, maar dat was soms wel een strijd thuis. Het was fijn dat Roosje dankzij LEFF er achter kwam dat het normaal is om gezond te eten. Nu let ze zelf op wat goed voor haar is!”

Tijdens de bewegingslessen is haar conditie enorm vooruit gegaan. Tijdens de 10 wekelijkse cursus hebben we 2 keer in de week gesport. Het is super dat Roosje dit zelf heeft voortgezet door te gaan turnen en korfballen! We hebben tijdens LEFF van een aantal sporten geproefd op de verenigingen, waaronder zwemmen, schaatsen en turnen. In maart start de 2de lessenreek van LEFF, daar heb ik nu al zin in!”