LEFF voor gemeenten

Aan de slag met LEFF in jouw gemeente.

LEFF (Lifestyle, Energy, Fun & Friends) helpt kinderen boven een gezond gewicht én hun ouders om fitter, gezonder en blijer te worden. Het is een landelijk gecoördineerde leefstijlinterventie die wordt uitgevoerd binnen gemeenten door een lokale coördinator en een getraind team - met gedragsverandering die blijvend is.

De interventie heeft een duidelijk vast landelijk format, met ruimte voor lokale flexibiliteit in de uitvoering. Het landelijke LEFF-team biedt volledige ondersteuning voor het efficiënt en effectief opzetten van LEFF in jouw gemeente.

Waarom LEFF?

LEFF wordt ingezet in wijken waarbinnen een gemeente een gezond gewicht van de bewoners wil bevorderen. Vaak zijn dit wijken waarin relatief veel bewoners een maatschappelijke achterstand hebben. LEFF slaagt erin om deze doelgroep te bereiken.

De gecombineerde leefstijlinterventie met een wijkgerichte aanpak geeft handvatten om gezinnen meer te leren over gezond opvoeden.

Wat is er nodig om te starten met LEFF?

Om te starten met LEFF, is een lokale LEFF-coördinator​ nodig. Dit is een projectmanager met toegang tot en kennis van de wijk waar LEFF wordt uitgevoerd​. De lokale coördinator is bijvoorbeeld werkzaam binnen de gemeente of bij een welzijnsorganisatie, (buurt)sportorganisatie of GGD. De coördinator krijgt ondersteuning van het landelijke LEFF-team.

De lokale coördinator stelt een lokaal uitvoeringsteam aan. Dit lokale team bestaat uit een coach, beweegcoach en assistent: mensen die bekend zijn met de wijk (niet-zorgverleners) en ervaren in het werken met groepen ouders en kinderen. Ze worden getraind door het landelijk LEFF-team. 

De lokale LEFF-coördinator zorgt ook voor verbinding van Preventie en Zorg, zodat LEFF een plaats​ heeft binnen de lokale ketenaanpak (o.a. afstemming met JGZ, ​scholen en huisartsen)​. Het landelijk LEFF-team ondersteunt hierbij en biedt o.a. informatiematerialen voor verwijzers en communicatiematerialen voor ouders en kinderen.

Inzet:

• LEFF-coördinator (eenmalig 40 uur voor opzetten LEFF + 30-40 uur per LEFF-groep)
• LEFF-coach (Voeding en Gedrag, +/- 70 uur per LEFF-groep)​
• LEFF-beweegcoach (+/- 40 uur per LEFF-groep)​
• LEFF-assistent (vrijwilliger uit de wijk, +/- 50 uur per LEFF-groep)​

Wat zijn de resultaten van LEFF?

Deelnemers zijn zeer positief over de effecten op bewustwording en leefstijl. Veel kinderen en ouders beschrijven een blijvende gedragsverandering dankzij de eenvoudige handvatten (o.a. GO-LEFF vs. NO-LEFF voor voeding)​.

Ook verbetert de kwaliteit van leven en gewichtsstatus van kinderen die aan LEFF hebben deelgenomen (o.a. statistisch significante afname van het SDS-BMI)

Daarnaast versterkt LEFF de zelfredzaamheid van het gezin: via LEFF verkrijgen ze de vaardigheden om gezonde leefstijlkeuzes te maken. 

Deelnemers zijn zeer tevreden:​

• 92,4% van de kinderen vindt LEFF (zeer) positief​;
• 95,8% van de ouders vindt LEFF (zeer) positief​.

“Je ziet dat ze er zelf wat mee gaan doen. Kinderen die aangeven: “nee, mama laten we de trap nemen, want dat is goed voor LEFF”. LEFF zorgt dat ze het zelf leuk gaan vinden. Dat ze er mee bezig gaan, dat ze dingen gaan ontdekken en er dingen mee
gaan doen en dat is natuurlijk wat je wilt.”

[LEFF-coördinator Utrecht]

Voor zowel de coördinator, als de lokale uitvoerders en deelnemers zijn handleidingen en speciaal ontwikkelde materialen beschikbaar. Deze worden voor elke LEFF groep aangeleverd als LEFF-kit door het landelijke LEFF-team.

De uitvoering van de interventie zelf vindt plaats op een locatie in de wijk die goed bereikbaar en prettig is voor de deelnemers, zoals wijkcentra of (brede) basisscholen.

Wil je meer weten over LEFF of de kosten van LEFF, of zou je LEFF in jouw gemeente willen starten?